Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

                        

                    Välkommen till Stoltaktiv´s Kennel .    

 

 

                                                                                              

 

 

                         Hundmassage

Redan den grekiske filosofen Flavius Arrianus (92-175 e.kr) rekommenderade helkroppsmassage för hundar,då han      iakttog hur den kunde stärka benen,göra pälsen mjukare och rensa ut hundens orenheter.

 

                                   

                                              Odessa & Wille på Axelsons hundmassage utbildning.

 

Hundmassage kan ges för att skapa välbefinnande för hunden och för att förebygga skador genom att muskler hålls spänningsfria.

 

Massage ges med mycket gott resultat också för att snabba på läkningsprocessen i skadade muskler.När massage ges under läkningsprocessen kan muskeln lättare behålla sin smidighet då bindväven som alltid bildas i skadade och orörligamuskler minskar vid massage.

 

Den kan också hjälpa till att mjuka upp muskler som får arbeta extra mycket.En hund med artros eller höftledsproblem exempelvis,kommer att belasta vissa muskler extra hårt för att kompensera för sin svaghet i de partier som berörs av problemet.

 

Till det kommer att massagen för hundar har en mycket rogivande effekt och kan hjälpa överaktiva hundar att bli lugnare.

 

Du kan vända dig till en diplomerad hundmassör som är medlem i Svenska Hundmassörers Yrkesförbund för att de skall försöka hjälpa dig att lokalisera problemet din hund eventuellt har muskulärt -eller för att ge din hund förebyggande behandling för att hålla dinn hunds muskler fria från onödiga spänningar och på så vis minska skaderisker -eller för att ge hunden en behaglig massage som ger kroppen välbefinnande och avspänning.Massagen ges på hundens villkor vilket betyder att det inte får ske med tvång.

 

En hundmassör SKALL ALLTID fråga om din hunds allmäntillstånd innan massage ges.Hundmassörer arbetar med att bearbeta muskler men är inte utbildade för att behandla din hund medicinskt som en veterinär.Om det krävs veterinärvård kommer du att rekommenderas att tala med din veterinär innan massagebehandling ges till din hund.

 

Det finns idag genom vissa försäkringsbolag,på veterinärs inrådan,möjlighet till ersättning för hundmassage.Fråga din veterinär och ditt försäkringsbolag om detta kan vara aktuellt för din hund.

 

Vad händer rent kroppsligt när din hund får massage?

Blodcirkulationen ökar när hunden får massage.Näring och syre transporteras på det viset effektivare ut till hundens muskler,bindväv,benvävnad och inre organ.Detta gör att läkningsprocessen i exempelvis en skadad muskel eller sena går snabbare.

 

Blodtrycket sänks genom massagen då blodkärlen vidgas och blodvolymen ökar.På det viset påverkas indirekt det autonoma nervsystemet och då den parasympatiska delen. (Autonoma nervsystemet styr och reglerar den glatta muskulaturen.Körtlar etc.dvs den inre miljön,inte viljestyrt.Autonoma nervsystemet delas upp i :Sympatiska nervsystemet (kamp,flykt) och Parasympatiska nervsystemet (lugn,ro). ) Denna del är viktig i kroppens uppbyggnad då det påverkar utsöndring och immunförsvar.

 

Hunden kommer ner i varv och kan slappna av och läkning stimuleras.

 

Lymfcirkulationen påskyndas.Lymfsystemet är en viktig del av immunförsvaret,där lymfvätskanhämtar upp slaggprodukter och överblivna proteiner hos cellerna.När lymfcirkulationen ökar stärks hundens immunförsvar.

 

Ledvätskan stimuleras,och ledtrycket minskar genom regelbunden massage.Hunden får på så vis en större rörelsefrihet.

 

Spänningar i muskler löses upp och blodet och syret kan åter strömma genom muskeln.Och smärtor i muskeln kan minska.

 

Oxytocin,som är ett "lugn och ro-hormon" utsöndras i kroppen vid massage och en djup avslappning ges.En vila som är nyttig för all läkning och återhämtning.Detta ger också stressade och nervösa hundar en chans att gå ner i varv och spända muskler får tillfälle att slappna av.

 

                                                  Svenska Hundmassaörers Yrkesförbund

                                                           www.hundmassage.info 

 

Boktips för dig som vill veta mer om hund och hälsa:

Hundmassage & Stretching

låt tassarna vila : Anna Holmgren & Marie Söderström Lundberg

Friskvård för hund : Annika Falkenberg & Karin Yllö

Stressade Hundar: Martina Nagel & Clarissa v. Reinhardt

 

                 Va rädd om din älskade arbetskamrat,tävlings/träningspartner,vän & familjemedlem                 

  

                   / Ewa Stolt. Diplm Hundmassör Axelsons.                     

 

.